Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola
9900 Körmend, Kölcsey u. 12.
telefon: 94/594-398
e-mail: bblkai@martinus.hu
· Modern világ - modern ember
   

Modern világ szakkörösök sikere


A körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium irodalmi pályázatán eredményesen szerepeltek a Modern világ - modern ember szakkör 5. évfolyamos tanulói. Többen készítettek pályamunkát, melynek témája: blogot lehetett írni Kölcsey Ferenc nevében korunk problémáiról - a mai ifjúságnak címezve az intelmeket. Szép eredmények születtek: az általános iskolások versenyében 1. helyezett lett Dolgos Kata 5.a, 2. Gazsi Margaréta 5.a, 3. Sánta Dávid 5.a osztályos tanuló.
   

2014. március 20.


A Víz világnapja alkalmából kiírt fotópályázatra több szakkörös diákunk nyújtott be pályamunkát. Iván Ivett tanárnő zsűrizte a fotóikat, véleménye szerint mozgalmas, jól tervezett, érdekes hangulatú képek készültek a témában. A helyezéseket az alábbi sorrendben állapította meg:
1. Kiss Kata 6.b
2. Déri Anna 6.a
3. Jakab Anasztázia 6.a

Ugyanebben a témában pályadíjakat kaptak diasorozatukkal az alábbi szakkörös diákok:
1. Szabó Dóra és Gulyás Szilvia 6.a
2. Balogh Anna 6.a
3. Gángó Panna 6.a
3. Kovács Lilla és Petrovics Boglárka 6.a
Az ő munkájukat Pendliné Puskás  Marietta tanárnő értékelte.

A fotók >>>itt<<< tekinthetők meg.   

Együtt Szaval a Nemzet


Tavaly Csöngén részt vettünk - a két körmendi Kölcsey iskola tanulói és tanárai - a Nagy versmondás elnevezésű programban. Idén január 22-én a Magyar Kultúra Napján az \"Együtt Szaval a Nemzet\" programban veszünk részt. Délelőtt 10 órakor élő közvetítéssel vezényli Jordán Tamás Kölcsey Ferenc Himnuszát, melyet a YouTube-ról nézhetünk, s több száz magyar helyszínen szavalnak majd a diákok - 5. és 6. osztályosaink -, s mi is velük együtt!

A tavalyi - csöngei - Nagy versmondáson készült video megtekinthető >>> itt <<<.


   

Sikerek fotó - és rajzpályázaton  A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum kastélykápolna kiállítóhelyén 2013. október 26-án nyílt meg a "Vár a kastély" elnevezésû rajz- és fotópályázat anyagából rendezett idõszaki kiállítás.
  A fotópályázatra egyéni  és csoportfeladatok megoldásával készültek a 6. évfolyam tanulói, majd többen pályáztak is a fotóikkal. Az alkotásaik megtekinthetők a kiállításon, Kovács Lilla 6. a osztályos tanuló pedig 3. helyezést ért el az indulók között.

A fotópályázaton szereplő képek
<<< itt >>> megtekinthetők!


   

A Nagy Versmondás 2013


  2013. április 26-án a Nagy Versmondás 12. állomásán, Csöngén Weöres Sándor Valse triste című versét szavalta több száz diák. Az eseményen a Kölcsey Ferenc Gimnázium és iskolánk összesen 44 diákja és három kísérő tanára vett részt.  
  A program szervezője, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész fogadta a fiatalokat és a kísérőket. Majd Jordán Tamás színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója  vezényelte a közös versmondást.
  A kiránduláson  meglátogattuk az ostffyasszonyfai I. világháborús  katonatemetőt és a Petőfi-emlékszobát, megtekintettük a Weöres Sándor-emlékházat, és hazafelé sétát tettünk a vasvári szép erdei sétányon a Szentkúti kápolnához.
  Horváth Csaba  mentőtiszt kezdeményezte most is - immár negyedik alkalommal - az utazást, amelyhez a Máltai Szeretetszolgálat  körmendi csoportja és több magánszemély nyújtott anyagi támogatást, melyet ez úton is köszönünk!

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők >>>itt<<<.


   

Sikerek a Magyar Kultúra NapjánJanuár 22-én rendezte meg a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium azt a megyei előadóversenyt, melyen iskolánk nyolcadik osztályos tanulója, Köbli Luca 1. helyezést ért el. Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából írtak ünnepi beszédet a résztvevő általános és középiskolások, s ezt adták elő a hallgatóságnak. Luca beszéde a Modern világ-modern ember rovat írásai közt olvasható.

 Az irodalmi pályamunkáikkal is eredményesek voltak diákjaink. Weöres Sándor versátiratával 1. helyezett lett  Hajas László 5. b, 2. helyezett pedig Kovács Lilla 5. a osztályos tanuló.

Esszéírás kategóriában három nyolcadikos tanulónk végzett a dobogón: az 1. helyet Tompa Ráhel, a 2. helyet Stojcsics Viktória és a 3. helyet Németh Kíra szerezte meg.

Tanulóink pályamunkái a címre kattintás után tekinthetők meg.


   

Őszi témahét 2012


  2012 októberében őszi témahetet tartott iskolánk a felső tagozatos diákoknak. A Modern világ-modern ember képzésforma diákjai fotópályázaton vettek részt, anyanyelvi játékokat szerveztek és bonyolítottak le, fotókiállítást rendeztek a legjobb fotókból. S a 8. osztályos emelt magyarosok  "Mesekuckóban" olvastak fel meséket, történeteket a hallgatóságnak.
  A fotópályázatra az 5-6.évfolyamosok őszi csendéletet fotóztak , a 7-8. évfolyamos diákok saját őszi divatot, ill. az őszi eget és földet örökítették meg. Nagyon sok díjazott pályamunka született.

Az őszi fotópályázat eredményei

5-6.évfolyam 

    1. Kiss Kata 5.b,  Kovács Lilla 5.a
    2. Szakály Diána 5.b,   Kercsmár Nerina 5.b
    3. Hosszú Ramóna 5.b,  Holdosi Tamara 5.b
    4. Futó Bence 5.a
    5. Bándoli Kristóf 5.a 

                                   7-8.évfolyam

1. Horváth Martin 8.a

2. Németh Kíra 8.b,  Tompa Ráhel 8.b

3. KálmánViktória 8.a

4. Kálmán Regina 8.a,  Báger Zoltán 7.a

5. Herczeg Laura 7.b,  Karvalics Loretta 7.b

<<< A pályázat fotói >>>


   

A Nagy Versmondás 2012


  2012. szeptember 28-án a Nagy Versmondás 11. állomásán, Balatonalmádiban József Attila: Eszmélet című versét szavalta több száz diák. Az eseményen a Kölcsey Ferenc Gimnázium, valamint a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény összesen 40 diákja és négy kísérő tanára is részt vett.
  A Balaton-parti településekről számos iskola képviseltette magát a nagyszabású irodalmi rendezvényen, de legtávolabbról a körmendiek érkeztek.  A tóparti Erzsébet-ligetben a "12 legszebb magyar vers" program ötletgazdája és irányítója, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a NYME-SEK docense fogadta a fiatalokat és a kísérőket. A helyi polgármester köszöntő szavai után Jordán Tamás, Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója elszavalta a költeményt, majd rövid gyakorlás után levezényelte a közös versmondást. A jeles eseményről film is készül, amihez körmendi diákokat és pedagógusokat is megszólaltattak a készítők.
  A körmendi résztvevők irodalmi emlékhelyek látogatásával kötötték össze az utat. Odafelé Felsőiszkázon Nagy László költő szülőházát, hazafelé pedig Balatonfüreden a Jókai-villát tekintették meg, majd a Tihanyi-apátság mellől csodálták és fényképezték az őszi napsütésben pompázó Balatont.
  Horváth Csaba mentőtiszt kezdeményezte most is - akárcsak az idén áprilisi kápolnásnyéki Nagy Versmondásra - az utazást, amelyhez helyi vállalkozók és magánemberek nyújtottak anyagi támogatást. A résztvevők köszönik dr. Szabó Barna állatorvos, Berta József, az EGIS körmendi gyáregységének vezetője, valamint a körmendi LIONS Klub segítségét.

<<< A rendezvényen készült fotók >>>


   

Milyen volt kölcseys diáknak lenni?


2012-ben végzett tanulóink vallanak iskolájukról.


   

Tojáséj


Nagy Gábor költő járt nálunk 2012. május 24-én. Weöres Sándor egysoros versét -"Tojáséj"- elemezte a képzésforma valamennyi évfolyamából verbuválódott érdeklődőknek.

 A fotók megtekinthetők >>>itt<<<.


   

Kölcsey szeretlek!


Iskolánk 8. osztályai nagy sikert arattak a 2012. évi Ki mi tud?-on Kölcsey szeretlek! című műsorukkal. A forgatóköny itt olvasható.


   

A Föld napja II. /2012/


7-8. osztályos tanulóink munkái a Föld napja pályázatra készültek.


   

A Föld napja I. /2012/


5-6. osztályos tanulóink munkái a Föld napja pályázatra készültek.


   

A költészet napja a körmendi Kölcseyben


2012. április 11-én József Attila születésnapján közösen mondtuk el a költő Kertész leszek című versét az iskola udvarán. Ez volt a mi \"nagy versmondásunk\", melynek ötletét Dr. Fűzfa Balázsnak köszönhetjük! Ez a magyar vers ünnepe is volt.
A programot a körmendi Faludi Ferenc Könyvtár \"Legyen élmény a tanulás\" című TÁMOP 3.2.11/10-1-2010-0226. azonosító számú pályázat tehetséggondozó programjának keretében tartottuk.
Nálunk nem Jordán Tamás, hanem Pusztai Fanni tanárnő, a Weöres Sándor Színház rendezőasszisztense vezényelte az iskola Modern világ-modern ember képzésformában tanulóknak, közel 80 gyereknek a közös versmondást.

Április 20-án Kápolnásnyéken, Vörösmarty Mihály szülőhelyén pedig az igazi "Nagy Versmondás" résztvevői voltunk, ahol több száz diákkal együtt szavaltuk el a költő egy versét. A programon Horváth Csaba körmendi mentőtiszt jóvoltából lehettünk jelen, aki irodalomszerető szponzorokat talált. Így a körmendi gimnazistákkal együtt utazhatunk erre a különleges programra. Köszönjük!

A fotók megtekinthetők A nagy versmondás és A költészet napi modul albumokban.


   

Humoreszkek


2012 januárjában A magyar kultúra napja alkalmából a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium irodalmi pályázatot írt ki, melynek  témája humoreszk írása volt a diákok kedvenc kötelező olvasmányáról. A 8. évfolyamosaink többen pályáztak, s pályadíjat is nyertek írásaikkal.

A pályaművek megtekintéséhez kattintson a Humoreszkek címre, majd a letöltésre!

Az eseményen készült fotók megtekinthetők >>> itt <<<.