Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola
9900 Körmend, Kölcsey u. 12.
telefon: 94/594-398
e-mail: bblkai@martinus.hu

HATÁRTALANUL!

2019. május 24. 17:26:57  nyomtatási kép

SZLOVÉNIA

2019. 05.06-10.

Iskolánk hetedik évfolyamos tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt a HATÁRTALANUL! program keretében. Az utazást az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta. Tanulóink ennek keretében töltöttek el öt napot Szlovéniában. A 2018-ban kiírt pályázaton 2.452.087 Ft-ot nyert az iskola. A pályázatot a VenToura Travel Utazási Iroda készítette el és adta be az osztályfőnökök által vázolt programelemekkel és feltételekkel. Az utazáson 41 diák és 4 nevelő vett részt.

A pályázat témája A magyar főúri és néprajzi emlékek nyomában a szlovéniai Őrségben volt.

Az út állomásait is ennek a témának megfelelve választottuk ki.
Tanulóink előzetesen már sok-sok órát töltöttek az útra való felkészüléssel, gyűjtőmunkát végeztek, prezentációt készítettek, előkészítő órán egymásnak is bemutatták ezeket.

Utunk első állomása Kapornakon egy néprajzi múzeum volt, ahol különböző gyűjteményeket néztünk meg. Sokat megtudtunk a szlovéniai parasztság akkori életéről. Betekintést nyerhettünk egy régi család életébe. Felidéztük erdei iskolai élményeinket.

A kapornaki tartalmas túra után meglátogattuk a felsőlendvai várat. Hatalmas volt, de nem volt felújítva. Megtudtuk, hogy ez Szlovénia legnagyobb vára, területe 467 km2. 365 helyiség található benne. Egy időben a Batthyány család birtokában volt.

Az első nap utolsó helyszíne a Szent Márton templom volt, amelyet egy kis keresés után meg is találtunk. A templomhoz fáradtságos út vezetett, de megérte. Az épületet 1250-ben építették újra, mert a törökök lerombolták.

Szállásunk Hosszúfaluban volt az Olimpia Szállóban.

A második nap Lendván megtekintettük a Művelődési Központot, amelyet Makovecz Imre tervezett. Az akusztikáját is kipróbáltuk úgy, hogy csoportunk előadta a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt, majd meghallgattuk az énekkarosok énekét. A központ előtt áll az Alsólendván született Zala György szobra, aki a budapesti Millenniumi emlékmű szobrait tervezte, s egy részét készítette. A 12. században épült lendvai várba gyalog mentünk fel. Itt láthattunk középkori fegyvereket, munkaeszközöket, lepkéket, szép hímes tojásokat, szobrokat és régi ruhákat.

A Vinárium torony kb. 42 méter, vagyis kb. 9 emelet magas, a tetejére 240 lépcsőn lehet felmenni. 2015-ben nyitották meg. Hihetetlenül gyönyörű volt innen a kilátás. A toronyból 4 országot láthatunk: Ausztriát, Magyarországot, Horvátországot és Szlovéniát.

A harmadik napon Muraszombatba látogattunk el, ahol idegenvezetőnk Papp József könyvtáros volt. Bemutatta nekünk a helyi könyvtárat és a Szapáry-kastélyt is. Sok érdekes dolgot hallottunk tőle. Battyánfalván megtekintettük a Batthyány család egykori birtokát, ami jelenleg iskolaként, szállodaként és lovardaként működik.

Körüljártuk a Bakonaki-tavat, megnéztük a Szent Vid Kápolnát, majd a Szent Vid-forrást is, és az erdei séta során meg-megálltunk a különböző energiapontoknál. A tó környékén szemetet (alig volt) szedtünk. A nap végén rejtvények segítségével adtak számot a tanulók megszerzett tudásukról.

A negyedik nap templomok felkeresésével zajlott. A bántornyai katolikus templomba vezetett az első utunk. Ez a templom a 15. században épült, a román korban. Többfajta stílus is jellemezte.  Nekünk ez tetszett a legjobban, mert sok dolgot tudtunk meg róla, például azt is, hogy hasonlít a veleméri templomhoz. Mindkettőnél ugyanaz az ember, Aquila János készítette a freskókat. Következő helyszínünk Alsómarác volt, ahol egy evangélikus templomot szerettünk volna megnézni. Sajnos éppen rosszkor mentünk, mert zárva volt. Viszont kívülről meg tudtuk csodálni. Érdekessége, hogy eredetileg Batthyány Lajos tulajdona volt. Zsitkócon is jártunk a Deák Ferenc emlékszobában, amelyet a faluotthon nagytermében helyeztek el. Mielőtt bementünk az épületbe, egy koszorú elhelyezésével emlékeztünk meg a „haza bölcséről”.

Az utolsó napon megnéztük a sok szép, érdekes, illatos orchidea számtalan fajtáját, majd körbejártunk mindent. Nagyon tetszett, olyan volt, mintha a trópusokon lennénk. Végül Nagytótlakon álltunk meg. Egy emelkedőn felgyalogolva értük el a rotundát. A rotunda kör alakú templom. Ez a templom a 13. században épült és Szent Miklósról nevezték el.

A színes programoknak köszönhetően tartalmas 5 napot töltöttünk el Muravidéken.

Hazaérkezésünket követően értékelő órán vetettük össze a tervezett és a megvalósult programelemeket. Élményeink felelevenítéséhez segítségül hívtuk a kirándulás során készített videókat és fényképeket is.

Megállapítottuk, hogy mindent megvalósítottunk, sőt néha többet is.