Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola
9900 Körmend, Kölcsey u. 12.
telefon: 94/594-398
e-mail: bblkai@martinus.hu

Testvériskolai kapcsolat

2010. november 03. 10:34:49  nyomtatási kép

Csíkszentdomokoson jártunk 

  Mi, a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény továbbképzősei október 20-án buszra szálltunk, hogy Erdélybe induljunk. Hosszú útra vállalkoztunk.
  Csíkszentdomokosba mentünk, hogy az ottani Márton Áron Iskolával testvériskolai kapcsolatot alakítsunk ki. 16 és fél órányi út után a Hargitán túl, az Olt völgyében kötöttünk ki. Meleg fogadtatásban volt részünk, az iskola nyugdíjas és jelenlegi igazgatója, valamint a bennünket vendégül látó gyerekeknek köszönhetően.
22-én a nap nagy része azzal telt, hogy Gál Jenő nyugdíjas igazgató körbevezetett bennünket. Láttuk az új Márton Áron Múzeumot, a völgyet és a környező hegyeket a Garados tetejéről, láttunk vízimalmot, a csíksomlyói templomot, a mádéfalvai emlékművet. Sokat megtudtunk a környék és Erdély történelméről. Jenő bácsi mondókája ízes, érdekes, meseszerű volt.
  Délután Karda László, a Művelődési Ház és a helyi tánccsoport vezetője felcsíki táncokat tanított nekünk. Az estét táncházban töltöttük. A kis helyiségben rengeteg fiatal gyűlt össze. A helyi táncok mellett az erdélyi dialektus több táncának zenéjét is játszotta a zenekar.
  Másnap már reggel korán elhagytuk a szállásunkat, mert a Botorka csata színhelyére kellett mennünk, hiszen az út során meghívást kaptunk a Balánbányán megrendezett Botorka fesztiválra. A csata érdekes, játékos és izgalmas volt. Több foglyot ejtettünk, többször foglyul estünk. Szerencsére némi feladat megoldása után újra beállhattunk a csatába.
  A délután már az esti szereplés jegyében telt. Öltöztünk, próbáltunk, hajat fontunk, beszélgettünk, izgultunk.
  Hat órakor misére mentünk, utána fáklyákkal vonultunk vissza a Művelődési Házba. Sándor Csaba, a fesztivál szervezője bátorított  bennünket. A jól sikerült szereplés után ismét táncházba mentünk. Bár már nagyon fáradtak voltunk, azért beálltunk a táncba. Az este legnehezebb része a búcsúzkodás volt. Barátokat hagytunk ott.
  Hazafelé jövet csak azon járt az eszünk, mikor mehetünk vissza. Mikor láthatjuk újra Erikát, Emőkét, Klaudiát és a többieket.
  Persze, a bennünket kísérő felnőttek, Mészáros Árpád igazgató és Tangl Balázsné, Éva néni, a tánctanárunk is sikeresnek ítélték az utat. Árpi bácsi a mostani igazgatónővel, Aranka nénivel megbeszélte a testvériskolai kapcsolat részleteit. Éva néni pedig az ottani tánc csoport vezetőjével, Karda Lászlóval beszélt a kapcsolattartás módjairól.
  Csodálatos emlékeket gyűjtöttünk. Új barátokat szereztünk. Bízunk benne, hogy még ebben a tanévben vendégül láthatjuk az ottani gyerekeket.

Tangl Emőke

Az úton készült fotók megtekinthetők a következő címen: Csíkszentdomokos